CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI

Camiler, gerek toplumsal hayatın içindeki yerleri, gerekse kutsal ve mistik sembol niteliği taşımaları açısından çok önemli yapı türlerindendir.

Zengin İslam mimarlık geleneğinde camiler, ibadethanenin sosyal hayatın merkezinde yer almasını sağlayacak donatılar, farklı işlevlerle birlikte ele alınmış, ulaşım, iklim, topografya, malzeme, insan ölçeği önemle gözetilmiş, inşaa edilen mekânın strüktür, sembolizm ve oran meseleleri ele alınmış, taş, tuğla, ahşap ve benzer malzemeler kullanılarak oluşturulan strüktürel elemanların tezyiniliği yanında çeşitli satıh düzenleme imkanları, bezeme, hat kullanımı, tabii, suni aydınlatma ile zenginleştirilerek caminin sosyal ve dini ruhunu yansıtan pek çok ibadethane mekanı oluşturulmuştur.

Ülkemiz cami mimarisinde çok zengin bir tarihi birikime sahip olmasına karşın günümüzde, eskinin çoğunlukla başarısız taklidinden veya kimliksiz tasarımlardan  öteye geçilemeyip beklentiler karşılanamamıştır. Bu nedenle, önerilecek camiler bir yönüyle geleneksel tecrübeyi içselleştiren, toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, aynı zamanda günümüzün  imkânlarını da kullanan bir tasarım yaklaşımı ile ele alınabilir.

Yarışmanın amacı İslam dinin ibadethane mekanı olan camilerin, çeşitli yan işlevler ile desteklenmiş bir odak olmasına yönelik  fikirlerin paylaşımının sağlanmasıdır.

Yarışmaya mimarlar katılabilecektir. Yarışmaya ekip olarak katılım sağlanması durumunda ekip başının mimar olması şartıyla, ilgili meslek gruplarından (şehir planlama, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, mühendislik, ilahiyat, sosyoloji, mimarlık tarihi, sanat tarihi vb.) bir ekip oluşturulabilir. 

Konunun niteliğine bağlı olarak diğer meslek gruplarından (iç mimarlık, peyzaj, mühendislik vb.) danışmanlık hizmeti alınabilir.

Belirtilen hedef ve beklentiler doğrultusunda; Yarışmaya katılmak isteyenler projenin son teslim tarihi olan 10 Nisan 2019 tarihine kadar yarışmaya katılım için gerekli olan bilgi ve belgeler ile başvuruda bulunabilecektir.

Daha detaylı bilgi için lütfen şartname ve yarışma takvimini inceleyiniz.


BAŞVURU

Yarışmaya katılmak isteyenler projenin son teslim tarihi olan 10 Nisan 2019 tarihine kadar yarışmaya katılım için gerekli olan bilgi ve belgeler ile başvuruda bulunabilecektir.

Yarışmacıların isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmeleri ve şartname bedelini dekontta rumuz belirterek yatırmaları gerekmektedir. Başvurular posta / kargo yolu ile de yapılabilir. Ancak başvuruların şartnamede belirtilen tarih ve saati geçmemesi gerekmektedir. Ekip adına, ekip başının bu şartı yerine getirmesi yeterlidir.

Yarışmacılara aşağıdaki linkte şartname, ihtiyaç programı (EK-1), arsa bilgileri (EK-2) ve jüri notları (EK-3), imzalanmak üzere, yarışmaya katılacakların şartname hükümlerini aynen kabul ettiklerini gösteren imzalı belge (EK-4) ile projelerinin yarışma sonrasında idarece yapılabilecek kitap, e-kitap vb. dokümantasyon çalışmalarında kullanılmasına muvafakat verdiklerine dair belge (EK-5) yer almaktadır.

Daha detaylı bilgi için lütfen şartname ve yarışma takvimini inceleyiniz.

ŞARTNAME



EK-1 KATILIM TUTANAĞI

EK-2 MUVAFAKATNAME




EK-3   12 İL'E AİT VERİLERİ GÖSTEREN TABLO





EK-3A BALIKESİR

EK-3B DİYARBAKIR

EK-3C EDİRNE

EK-3D ERZURUM



EK-3E GAZİANTEP

EK-3F HATAY

EK-3G KAYSERİ

EK-3H KONYA



EK-3I MUĞLA

EK-3J NEVŞEHİR

EK-3K RİZE

EK-3L TOKAT

YARIŞMA TAKVİMİ


Yarışmanın İlanı

28 Aralık 2018

Sorular için Son Gün

27 Ocak 2019

Cevapların İlanı

12 Şubat 2019

Proje Son Teslim Tarihi

10 Nisan 2019

Jüri Toplanma Tarihi

18 Nisan 2019

Sonuçların Açıklanma Tarihi

03 Mayıs 2019

Kolokyum ve Sergi Tarihi

www.camitasarimi.com web adresinde ilan edilecektir.

200 Kişilik Cami İçin

Birincilik Ödülü

 90.000 TL

İkincilik Ödülü 

70.000 TL

Üçüncülük Ödülü

50.000 TL

3 Adet Mansiyon

25.000 TL





1000 Kişilik Cami İçin

Birincilik Ödülü

110.000 TL

İkincilik Ödülü

80.000 TL

Üçüncülük Ödülü

60.000 TL

3 Adet Mansiyon

35.000 TL

*Her iki kategori için 2’şer adet 20.000 tl değerinde satınalma ödülü verilecektir

CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI İLE İLGİLİ 27 OCAK 2019 TARİHİNE KADAR YARIŞMA RAPORTÖRLÜĞÜNE İLETİLEN SORULARA AİT CEVAPLAR AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR.

TÜM SORU VE CEVAPLARI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


1) SORU: Öncelikle böyle bir yarışma açılmasından dolayı çevre ve şehircilik bakanlığına teşekkür ederiz. Ancak bu yarışma için çok geç kalındığını düşünüyoruz çünkü maalesef Türkiye’de yıkması en zor yapı camilerdir ve sizlerin de şartnamede belirttiğiniz gibi çok kötü örnekler ülkemizin her yerinde inşa edilmiş durumda. Bir soru sormayacağız sadece düşüncelerimizi iletmek için bu maili yazdık raportör arkadaşların bunu jüri heyetine iletirlerse memnun oluruz.

CEVAP: Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Geçmişteki olumsuzlukları çözerek daha iyi örnekler elde etmek için bu yarışmanın iyi bir başlangıç olmasını temenni ederiz.


2) SORU: Merhaba kolay gelsin,Öncelikle yarışma için çizim ve tasarım şart mı? Yoksa kompozisyon tarzında mı olacak? Teşekkür ederim.

CEVAP: Şartnamenin 10. Maddesinde yarışmacılardan istenen şekilde teslimi yapılmayan projeler, şartnamenin 15. maddesinde belirtildiği üzere yarışma dışı bırakılacaktır. Kompozisyon şeklinde sunum kabul edilmez.


3) SORU: Merhaba,Camii tasarımı projesi hakkında bilgi almak istiyordum.Fransa’da yüksek lisans 2.sınıf mimarlık öğrencisiyim.Bu durumda, yarışmaya katılabilir miyim?Bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler,

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


4) SORU: MerhabaBen ODTU mimarlik mezunuyum. Türkiye’de cok uzun yillardir yasiyorum ancak Turk vatandasi değilim. Yine de yarismaya katilabilir miyim?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte yardımcı olarak yer alabilirler.


5) SORU: Yarışmaya katılmak istiyorum arkadaşlarımla beraber ama mimar değilim. Mimarlık öğrencisiyim katılabilir miyiz?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


6) SORU: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünde sözleşmeli personel olarak çalışan mimarlar yarışmaya katılabilir mi?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışanlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).


7) SORU: Merhabalar ben yarışmanıza katılmak istiyorum ama mimari restorasyon bölümünü bitirdim şimdi iç mimarlık okuyorum iki kişi katılmayı düşünüyoruz diğer arkadaşımda mimari restorasyon u bitirdi katılma şansımız var mıdır?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


8) SORU: Merhaba;Ben mimarlık öğrencisiyim ve 6 ay sonra mezun olacağım. Öğrenciler neden katılamıyor? Yarışma sonuçlanana kadar mezun olurum. Yarışmaya başka mimarların ya da ofislerin adı altında katılmak zorunda kalıyoruz. Öğrencilerinde katılmasını rica ediyorum. Bu konuda umarım yardımcı olursunuz. Teşekkür ederim.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


9) SORU: Merhabalar, Camii Tasarımı Fikir Yarışması için birkaç sorumuz olacaktı.Mimarlık Bölümü 2.sınıf öğrencileriyiz, yarışmaya öğrenci ekibi olarak katılabilme imkânımız var mı? Eğer katılabiliyorsak bu ekip kaç kişilik olmalı? Teşekkürler.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


10) SORU: Mavi kart üyesi, mimarlar odasına türk asıllı olarak kayıtlı bir mimarım. Projeye katılma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşarmıyım? Bankalardan pasaport numaram ile işlem yapabiliyorum dekont üzerinde pasaport numaramın yazması bir sıkıntı oluşturur mu?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde belirtildiği üzere, yarışmanın şekli Ulusal Yarışma olduğu için sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilir. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte yardımcı olarak yer alabilirler. Ancak Türk Vatandaşlığı Kanunu 28. Madde gereği olarak mavi kart sahibi Türk Asıllı olanlar mavi kartını ibraz etmek kaydıyla bazı istisnalar hariç Türk Vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahiptir. Yarışmayla ilgili şartnamenin satın alındığı dekontta pasaport numarası değil mavi kart kimlik numarası yer almalıdır.


11) SORU: İyi günler,Yarışmaya devlet memurları katılabilir mi?Ekip kurmak şart mı? Şartsa ekipte inşaat mühendisi ve peyzaj mimarı olması şartı var mı?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışanlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).Şartname şartlarını sağlamak koşulu ile bu kurumlar dışında herhangi bir kurumda görev yapan devlet memurları yarışmaya katılabilir. Mimarlar için ekip kurma şartı bulunmamaktadır. Mimarlar, katılım için gereken şartları sağlıyor ise tek başına yarışmaya katılabilirler.


12) SORU: Bir ekip aynı anda iki kategoriyede birer proje ile katılabilir mi ?

CEVAP: Şartnamenin 5. maddesi gereği, ayrı bir şartname satın almak ve ayrı bir rumuz belirlemek kaydı ile aynı ekip iki kategoride de yarışmaya katılabilir.


13) SORU: merhabaYeni Yılı tebrik ediyorumİranlıyım ve Tebriz’den , Yabancı biri olarak CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI na katılabilirim? Turk vatandasi olmayarak TC Kimlik No si Bende yok şartname bedeli olan 100 TL’yi odemesin yapamiyorum?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


14) SORU: Yarışma ücreti kişi başı ve ekipten bir kişinin tc numarası yeterli mi?

CEVAP: Şartnamenin 8. Maddesinde belirtildiği üzere ücret kişi başı değildir. Sadece ekip başının TC numarası ile 1 tane şartname ve dekont alınması yeterlidir. Birden fazla kategoride yarışılacaksa her kategori için ayrı şartname alınması gerekmektedir.


15) SORU: 1-Proje yerlerinin açık adresleri verilecek mi verilmeyecekse çevre analizinin nasıl yapılması bekleniliyor?2-Bir ön kayıta gerek yok mu 10 nisan tarihine kadar proje ve istenilen belgelerle beraber gelinmesi yeterlimidir?

CEVAP: 1) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait Dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.

CEVAP:2)Ön kayıt gerekmemektedir. Şartname satın aldığınızda; bankadan şartnamenin 8. maddesinde belirtilen açıklama notu ve TC numaranız ile alacağınız dekontu adres zarfının içine koyarak projeler ve maket ile birlikte teslim etmeniz yeterli olacaktır.


16) SORU:Öğrenci durumunda iken katılım sağlanamıyor mu?Sadece öğrencilerden oluşan bir ekip katılamıyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


17) SORU:cami yarışmasında verdiğiniz arazide mevcut cami arsanın etrafında ki yapı sınırları bulunmuyor yapı sınırlarını isteğimize göre mi yapacağız.

CEVAP: Çevre parsellere ait parsel sınırlarını değiştirmemek kaydıyla içlerindeki yapılar için tasarımcı kendi sınırlarını koyabilir.


18) SORU:Iyigunler,Ben Dokuz EylulUniversitesiMimarlik son sinifogrencisiyim, odaya kaydim var, yarismaya mimar bir arkadasimlakatilabilir miyim? Yani benim ogrenci olarak tasarim ekibinde katilimci olarak ismim gecebilir mi? Tesekkur eder, iyi gunler dilerim tekrardan

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


19) SORU: Müracaat yeri ve müracaat tarihini öğrenebilir miyimEkip olmadan sadece mimar olarak yarışmaya katılabilir miyimBaşvuru yapma aşamalarını öğrenebilir miyim

CEVAP: Şartnamenin 8. Maddesinde başvuru koşulları yer almaktadır. Müracaat şekli, yeri ve tarihi ile ilgili bilgiler şartnamede detaylı olarak bulunmaktadır. Şartnamenin 7. Maddesine göre, TMMOB üyesi olan ve TC numarası bulunan mimarlar yarışmaya tek başına katılabilirler.


20) SORU: merhaba yabanci uyruklu kimseler katilabilarmi? banirannankatilmak istiyorum

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


21) SORU: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli yarışmaya katılabilir mi?(Şartnamenin 7. Maddesinde bulunan “Yarışmacıların: … c) Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmaması … ” ibaresi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli mimarlar için bağlayıcı mıdır?)Başarılar!

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışanlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).


22) SORU: Merhabalar,1000 kişilik cami için dwgversiyonlu verilen dosyadaki yapı alanı ile şartnamede yer alan jpeg formatlı görselde işaretlenmiş yapı alanı farklı. Tasarımda hangi harita doğru kabul edilecek? Teşekkürler.İyi çalışmalar.

CEVAP: Yarışmanın web sayfasında (www.camitasarimi.com) yer alan dijital (.DWG uzantılı dosya) üzerinden çalışılacaktır.


23) SORU: Merhaba. Tasarım alanı için arazi eğiminde küçük değişiklikler yapabilir miyiz? Yapılabilirse bunun belirlediğiniz bir sınırı var mıdır?

CEVAP: Eğimle ilgili olarak; tasarımınıza ait gereksinimler doğrultusunda, ortalama eğimin çok dışına taşmamak kaydı ile tesviye, kazı, dolgu, şev benzeri düzenlemeler yapabilirsiniz.


24) SORU: Merhabalar,Öncelikle böyle bir yarışma düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Benim sizlere bir sorum olacak;1 grup sadece 3 mimardan oluşabilir mi ?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile ekipte sayı sınırlaması yoktur. Başka bir branş yer almadan üç mimar olarak katılabilirsiniz.


25) SORU: Merhaba, yarışma da katılımcılar için herhangi bir sınır var mı? Öğrenci ve grup olarak katılınabilir mi?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


26) SORU: Öncelikle yarışmayı düzenleyen ekibe başarılar ve kolaylıklar diliyorum, soruma gelecek olursak;1- Tasarım yapılacak yerlerin net lokasyon bilgisine nerelerden ulaşabiliriz? Şartnamede dikkatimden kaçmadı ise eğer kesin bir adres belirtilmiş değil. Yarışmanın konsepti bu ise bu durum açıklanmalı diye düşünüyorum.2-Alana ait görsel dokümasyonlar paylaşacak mısınız?3- İçerisinde yapı kütlelerinin bulunduğu ve yeşil alanların da dahil olduğu bir vaziyet mahali paylaşacak mısınız?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.Yarışmacılara parsel sınırı ve topoğrafya verilmiş, tasarım kararlarında serbest bırakılmışlardır. Alana ait başka görsel, doküman vb. paylaşılmayacaktır.


27) SORU: Şartname için notlar ve jüri üyelerinin görüşlerinde “yer” kavramı özellikle vurgulanmıştır. Doğru bir yaklaşımdır kanımca; fakat buna rağmen sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak coğrafya belirtilmiştir. Aynı bölgede olan Diyarbakır, Şanlıurfa bile farklılıklar gösterirken neden sadece bölge ölçeğine indirgenmiştir. Şehir ve daha dar kapsamda mahalle bölge belirtebilir misiniz?Bölgelere ait çizimlerde kentsel tasarımı yapılmış, henüz yapılaşmanın olmadığı bir bölge olduğu izlenimindeyim. Bu sebeple verilen masterplanda yollara müdahale edilebilir mi?İhtiyaç programında minareler belirtilmiştir. Minare yapılması zorunlu mudur?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.Yolların genişliği korunmak kaydı ile araç veya yaya yolu olarak düzenlenmesi yarışmacılara bırakılmıştır. İhtiyaç programında yer aldığı üzere 1000 kişilik cami için en fazla 2 tane minare, 200 kişilik cami için ise 1 tane minare tasarlanması istenmektedir.Şartnamede verilen ihtiyaç programını karşılayacak tasarımın, gösterilen plan sınırları, yani ibadet alanı sınırları içerisinde kalması istenmektedir. Bu amaçla genel çerçeveyi belirlemek üzere imar planı altlığı verilmiştir. Öte yandan yarışmacılar cami çevresinde, sosyal-kültürel tesisler, ticaret ve konut işlevlerini içerebilecek ilave işlevler, doku ve ulaşım çözümü öneri eskizler sunabilirler.Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.


28) SORU: Merhaba. Şartnamede maket boyutlarına dair bir bilgi göremedim. Maketimizde A1 ebatında mı olacaktır?

CEVAP: Şartnamenin 10. Maddesinde belirtilen maket ölçeğini sağlamak kaydıyla maket sınırı yarışmacılara bırakılmıştır.


29) SORU: Merhabalar, Yarışmaya katılmak istiyorum Mimarlar odası kaydım var Ekip üyesiyim fakat ekipte olmasını istediğim inşaat mühendisi arkadaşım Suriye vatandaşı olduğu için ekibe katılabilir mi bilgi almak istiyorum.

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler, ekip üyesi olamazlar.


30) SORU: Proje ekibimizde Mimarlık Fakültesi öğrencileri yer alabiliyor mu ?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


31) SORU: Merhabalar kolay gelsin, yarışmaya ekip başı mimar olarak girmeyi düşünüyorum ancak oda kaydım yok bir kamu kurumunda 657 ye tabi mimar olarak görev yapıyorum. kamu görevlisi olmam yada diplomayı sunmam yeterli değilmi? Yıllar önce odaya kayıt için başvurmuştum ancak başörtülü resmimi kabul etmedikleri için kayıt yaptıramadım 10 yıllık mezunum şuandada ben kayıt yapmak istemiyorum artık gereksiz yere aidat ödemek istemiyorum. Bu konudaki değerlendirmeyi tarafıma hızlıca bildirmenizi istiyorum teşekkürler.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesi gereği ekip başı mimarın TMMOB üyesi olması zorunludur.


32) SORU: İyi günler, proje alanlarının hangi il ve ilçelerde yer aldığını öğrenebilir miyim?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir


33) SORU: Merhaba ekip başı Mimarın mimarlar odasına kayıtlı olması şartıyla, diğer katılımcı Mimarın odaya kayıtlı olmaması durumu kabul ediliyor mu ?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesi gereği sadece ekip başının TMMOB üyesi olması zorunludur. Diğer katılımcı mimarların oda üyeliği zorunlu değildir.


34) SORU:Yarışma konusu olan cami için verilen arazi bilgilerini inceledim fakat konum olarak bulamadım yarışma arazisinin adres bilgilerini gönderebilir misiniz?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.


35) SORU:MerhabaYeni Yılı tebrik ediyorum İranlıyım ve Tebriz’den , Yabancı biri olarak CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI na katılabilirim? turkvatandasi olmayarak TC Kimlik No si Bende yok şartname bedeli olan 100 TL’yi Ödemesin yapamiyorum ? Teşekkür ederim

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


36) SORU:Merhaba.Ben yarışmaya katılmak istiyorum.Ama Türkiye vatandaşı değilim,Azerbeycanvatandaşıyım.Yabancı uyruklu mimarların katılma şansı varmı?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


37) SORU: Sayın organizasyon komitesi üyeleri,Bakanlığımız tarafından böyle bir yarışmanın düzenleniyor oluşu, şüphesiz ki ülkemiz için sevindirici bir gelişmedir. Bu sayede, kentimizin en önemli öğelerinden biri olan camilerimizin tasarımıyla ilgili fikirler için bir tartışma ve değerlendirme ortamı oluşabilecektir. Katılım şartlarında ekip liderlerinin mimar olmasının zorunlu kılınması da yine ülkemizdeki mimarlık ortamı için değerli bir karardır. Ancak, yarışmaya katılacak mimarlar için oda üyeliği şartının getirilmesi nedeniyle size bu e-maili yazma gereği hissediyorum. Bugün, kendini “Mimarlar Odası” olarak tanımlayan “meslek” örgütü bırakın meslektaşlarının haklarını savunmayı, meslektaşlarına üye olmadığı yılların aidatları için haciz getirebilen bir topluluk konumundadır. Ayrıca bu topluluğun özellikle İstanbul Şubesi’nin internet sitesi http://www.mimarist.org/ incelendiğinde, bu topluluğun ilgi alanları sizin de dikkatinizi çekecektir. Bahsettiğim durum şu bağlantıdaki makalede de detaylıca değerlendirilmiştir: http://www.arkitera.com/gorus/666/sevgili-mimarlar-odasi Böyle bir “meslek” örgütüne üye olmamayı tercih etmek, özellikle böyle değerli bir fikir yarışmasında cezalandırılmamalıdır diye düşünüyorum. Değinmek istediğim bir diğer konu da şu; üyelik şartıyla genç mimarların önünün kapatıldığı kanaatindeyim. Zira, odaya üye olan meslektaşlarımız konu hakkındaki fikirleri ve uygulamaları tatmin edici olsaydı, bu yarışmanın organize edilmesine ihtiyaç duyulmayacaktı. Oda üyesi meslektaşlarımızın yanında çalışan genç arkadaşlarımızın da camiler hakkında yenilikçi fikirlere sahip olduğundan eminim ve onlara da bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum.Dolayısıyla, katılım şartlarının ilk maddesindeki oda üyeliği kısmının kaldırılmasını talep eder, saygılar sunarım.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesi gereği sadece ekip başı olan mimarın TMMOB üyesi olması zorunludur.


38) SORU: Yapı denetim müdürü olduğum için büro tescilim yoktur. Birincisi Yapı denetim şirketleri Çevre şehircilik bakanlığına bağlı oldukları için bana sorun teşkil eder mi? İkincisi sicil numaram var ama büro tescilim olmadığı için yarışmaya katılamama durumum var mı?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışanlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).Yapı Denetim şirketi çalışanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli olmadıkları için yarışmaya katılabilirler. Ekip başının TMMOB üyesi olması şartı ile büro tescil belgesi aranmamaktadır.


39) SORU: Yapı yaklaşma mesafeleri nelerdir?

CEVAP: Cami tasarımı için verilen alanlarda yapı yaklaşma mesafeleri yarışmacıya bırakılmıştır.


40) SORU: Yarışmaya mühendislik veya mimarlık bölümü öğrencileri katılabiliyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


41) SORU: MERHABA, 200 kişilik cami projesi için Minare sayısı ile ilgili kısıtlama var mı? Diğer sorum ise bayan bölümünü ayıracağımız kontenjan 200 kişiye dahil mi olucak ? iyi çalışmalar

CEVAP:200 Kişilik cami için minare sayısı 1 adettir. İbadethane alanına kadın mahfili dahildir.


42) SORU:Merhaba.Ben yarışmaya katılmak istiyorum.Ama Türkiye vatandaşı değilim,Azerbeycanvatandaşıyım.Yabancı uyruklu mimarların katılma şansı varmı?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


43) SORU: İyi günler,1) 200 kişilik camii için ihtiyaç programına ilişkin notlarda belirtilen “Kadınlar mahfiline tuvalet yapılması” kısmını anlayamadım. Camilerde genelde tuvaletler ibadet mekânının dışında tasarlanıyor. Bizim neden mahfilde yapmamız gerekiyor?2) Görevli odasının tuvaletle ve ayakkabılıkla bağlantısı olması gerektiği yazıyor. Tuvaletle olan oda ilişkisini anlayabilirim fakat aynı anda neden ayakkabılıkla da ilişki kurulması gerektiğini anlamadım. Bu tasarıma göre değişkenlik gösteremez mi?Bu iki hususun tasarım için kısıtlayıcı olduğunu düşünüyoruz.

CEVAP: İhtiyaç programına ilişkin notlar kısmı öneri niteliğindedir. Farklı öneriler jüri tarafından dikkate alınarak, değerlendirilecektir.


44) SORU: Sayın yetkili, Yarışmaya ait sorular aşağıdadır.İyiçalışmalar.1:Maketsınırınedir?2: Proje alanlarının tam konumu verilecek midir?

CEVAP: Şartnamede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket için sınır belirlenmemiştir. Proje alanlarının tam konumu verilmeyecektir.


45) SORU: Otopark ihtiyacını karşılamak üzere Otopark Yönetmeliğine ve kullanılan m2 ye göre açık otopark alanı planlanması önerilir maddesi var açık otopark tasarlamak şart mı? kapalı olarak düşünebilirmiyiz.

CEVAP: İhtiyaç programı notları öneri mahiyetindedir. Ancak 200 kişilik camide kapalı otopark için alan verilmemiştir. Yarışmacılar kapalı veya açık otopark düzenlenmesi önerebilirler. 1000 kişilik camide ise hem açık hem kapalı otopark ihtiyaç programında yer aldığı için her ikisinin de yönetmelik çerçevesinde düzenlenmesi gerekmektedir.


46) SORU: Yarışmaya mimarlık öğrencileri de katılabilir mi?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


47) SORU: Yarışmaya katılacak kişilerde zorunlu kriterleri sıralayabilir misiniz? Odaya kayıt mimar inşaat mühendisi peyzaj mimarı bulundurmak gerekli midir? Şartnameyi para yatırmadan öğrenmek için ne yapabilirim.

CEVAP: Şartnameye ve eklerine www.camitasarimi.com adresinden ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Ancak yarışmaya şartname satın alınmadan katılım yapılmayacaktır. Yarışmaya katılım koşulları şartnamenin 7. Maddesinde belirtilmiştir. Ekip olarak katılımlarda peyzaj mimarı inşaat mühendisi bulundurmak zorunlu değildir. Ekip başının mimar olması ve TMMOB üyesi olması zorunludur.


48) SORU: Merhaba;Yarışma ile ilgili sorularımız aşağıda yer almaktadır.İlginiz için teşekkür ederiz.1. Şartnamedeki 4. maddeye göre tasarım alanlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde seçildiği ve yer görme zorunluluğu olmadığı belirtilmiştir. Seçine arazilerin şehir ve yakın çevre (mahalle-cadde vs.) verilerini iletebilir misiniz?2. İletilen dwg dosyalarında maket sınırı belirtilmemiştir. Maket sınırı iletilecek midir katılımcılar tarafından mı belirlenecektir?

CEVAP: 1. Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Şartname ekindeki görsel ve dwg uzantılı dosya haricinde doküman verilmeyecektir.

2.Şartnamede 10. Maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir.


49) SORU: Yarışmada değerlendirmeye alınabilmek için maket zorunluluğu var mı?

CEVAP: Şartname 10. Maddeye göre maket teslim etmek zorunludur.


50) SORU: Merhaba ben bir iç mimarım yarışmaya tek olmak üzere iç mimar olarak katılabilirmiyim? Olumlu yada olumsuz dönüş yapmanızı rica ediyorum.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile ekip üyesi olarak yarışmaya katılabilirsiniz.


51) SORU: Merhaba.Yarişmaya mimarlık ogrencileri katılabiliyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


52) SORU: Cami Tasarımı Fikir Yarışması Raportörlüğü’neEkip başı yarışmaya katılım koşullarını sağladığı taktirde yarışma ekibinde yabancı uyruklu bir kimse bulunabilir mi?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte üye olamazlar sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


53) SORU: YARIŞMA ALANLARI HANGİ İLLERDEDİR.GOOGLE EARH VB.ALANI DAHA İYİ ANLAMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ.

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.


54) SORU: maket ölçekleriniz çok büyük1/100 değil 1/1000 gibi ölçekler olması gerekmiyor muvaziyet planı için bile 1/500 demişsiniz

CEVAP: Şartnamede 10. Maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir.


55) SORU: Merhabalar yarışma grubunun içerisinde restoratör ve mimarlık öğrencileri olabilir mi ?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


56) SORU: Merhaba,‘Cami tasaramı fikir yarışması’ ile ilgili bir sorum var;Son sınıf mimarlık öğrencisi olarak yarışmaya katılabiliyor muyum? Yoksa mezun/mimar olmadan katılamıyor musun?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


57) SORU: 1-maketlerde tüm parseli ve yakın çevresinin maketini mi yapacağız ki böyle ise maket boyutu oldukça büyüyor.2-Sadece caminin maketini yapmak yeterli olur mu?3-fotoblokların dikey olarak yerleştirilmesi iştenmiş ancak 1000 kişilik caminin arazisi enine geniş bir arazi zemin kat planı yakın çevresiyle konulunca dikey olarak A1 fotoblok paftaya sığmıyor nasıl yapacağız? Dikey pafta yerleşimi zorunluğunu kaldırmamız mümkün mü acaba?

CEVAP: Şartnamede 10. Maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. Şartname 10. Maddede belirtildiği gibi paftaları dikey yerleştirecek şekilde çizimlerinizi ayarlamanız gerekmektedir. Ancak çizimin sığmadığı durumlarda tüm paftaların aynı yönde olması şartı ile yatay olarak düzenlenebilir.


58) SORU: Merhaba yarışmada sadece güneydoğu anadolu bölgesi olarak yer beyanı yapılması güneydoğuda her hangi bir ili baz alarak tasarım yapabilir miyiz? Yani kültür malzeme mezhep vs. Yönlerden istediğimiz bir ili baz alarak çalışabilir miyiz?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.


59) SORU: İlk sorum şartnamedeki bilgi notuna istinaden sayın jüri üyesi emine öğün hanımefendiyedir.Geleneksel doğru çözümlemelere ölçülü yeni denemeler getirmek tam olarak neyi ifade etmektedir?Yani bir sinan camisini ihtiyaç programına uyarlayarak araziye yerlestirsek bu makbul ve muteber bir proje mıdır?İkinci sorum, yine bilgi notuna istinaden sayin ali uzay peker beyefendiyedir.Bilgi notunuzda geçen manevi duyarlığa sahip yerli yabancı mimarlardan bahsediliyor ama bilginotunda gecen bir çok mimarın bildiğimiz kadarıyla cami projesi yok. Yani bu duyarlık mabed duyarlığı mıdır? Her türlü mabed için aynı duyarlık yeterli olur mu?Teşekkürler iyi çalışmalar.

CEVAP: Emine Öğün’ün cevabı: “Belli bir dönemin tekrarından, kopyalanmasından ziyade, geçmişin bugüne aktarılabilecek özünü kavrayan denemelerden, araştırmalardan bahsedilmektedir”.

Ali Uzay Peker’in cevabı: “Sözü geçen mimarlar arasındaki 2 Türk mimarın uygulanmış cami projeleri bulunuyor. Şartname ekindeki bilgi notunda bu ve diğer mimarları belirtmemin amacı katılımcıları onları taklide özendirmeye veya kimliksiz bir mabet fikrine odaklanılmasını teşvik etmeye yönelik değildir. Zaten yazımız tümüyle okunduğunda amacımızın tam tersi olduğu anlaşılacaktır. Adı geçen, dünya çapında kabul görmüş Türk veya yabancı mimarlar, tasarım yaptıkları dinin ibadet uygulamaları ve mimari geleneğine yonelik duyarlıkla özgün projeler geliştirmiş, bölge ve yere duyarlı şahsiyetlerdir. Örnek alınması gereken eserleri veya anonim bir mabet fikri değil; onların tasarımda kullandığı yöntemlerdir. Bu yöntemler, araştırıcılık, malzemeye duyarlılık, detayları başarıyla çözme, ibadet mekanına ait temel değer ve ilkeleri korurken yeni malzeme ve teknolojileri uygulayabilme, sadelik, ağırbaşlılık, kültüre, kimliğe, tarihe ve insana saygı gibi niteliklerle her mimar tarafından kendine özgü yaklaşımlarla belirlenmiştir.”


60) SORU: 1. Kategori için küçük çarşı alanları ve Sosyo Kültürel tesis için bir seneryo(vaziyet düzleminde lekesel çalışmalar) yapılacak mı? Yapılmayacaksa bu alanlar ile cami tasarım alanını nasıl ilişkilendireceğiz ?

CEVAP: Öncelikle cami alanı içerisinde çarşı, sosyo-kültürel tesislerle ilgili lekesel çalışmalar, istenirse cami alanı dışında kalan bölge için de eskizler sunulabilir. Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere Toplam inşaat alanlarının ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilmeli ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekan önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.


61) SORU: 1. Kategori ve 2. Kategoride tasarım alanı çevresindeki alanlar için, çevre kütleleri ifade eden dwg katmanları dijital dosyada yok, kütleleri tasarımcılar mı yapıcak ?

CEVAP: Tasarım alanının çevresindeki parsellerin sınırlarına müdahale etmemek koşuluyla çevredeki yapıların boyutları yarışmacıya bırakılmıştır.


62) SORU: Merhaba.Ben yarışmaya katılmak istiyorum.Ama Türkiye vatandaşı değilim,Azerbeycanvatandaşıyım.Yabancı uyruklu mimarların katılma şansı varmı?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


63) SORU: SelamunAleyküm. Yarışmaya mimarlar katılabilir denilmiş ancak; mimarlık mezunu olup henüz işe başlamamış olanlar hakkında bir şey yazmıyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz mümkünse?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmaya bireysel katılan mimarın veya ekip başı mimarın, TMMOB üyesi olması şartı ile yarışmaya katılabilirsiniz.


64) SORU: Mimarlık öğrencileri de yarışmaya katılabiliyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


65) SORU: Çevre ve şehircilik il müdürlüğünde çalışan mimar yarışmaya katılabilir mi?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışanlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).


66) SORU: 1000 kişilik cami alanının çevresinde yer alan park alanları, otopark alanı ve meydan işlevli alanlarının sınırlarına müdahale edilebilir mi?Tasarımlarda istenilen maket ölçeği değiştirilebilir mi? Çok detaylı uzun zaman alacak ve tasarım zamanından alabilecek niteliktedir. Yarışmaya katılımı çoğu kişi için olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz. Genellikle yarışmalarda kullanılan 1/500 ve ya 1/1000 gibi bir ölçekte olabilir mi? Ya da animasyon gibi daha sonra detaylı maket istenmesi durumunun değerlendirilmesini talep etmekteyiz.200 kişilik cami tasarımında istenen 40m²’lik ıslak hacimler yeterli olmayacaktır. Artırılabilir mi?Her 2 kategori için de maket sınırları belirtilebilir mi?

CEVAP: Sınırlara müdahale edilemez. Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir. Maket istenilen ölçekte ve zamanda teslim edilecektir. Şartnamede 10. Maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırı yarışmacıya bırakılmıştır.


67) SORU: Merhaba,Yarışmaya 3 mimar katılmak istiyoruz bu mümkün müdür, ne yapılması gerekiyor.İyi günler.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının TMMOB üyesi “Mimar” olması şartı ile ekip olarak katılabilirsiniz.


68) SORU: merhaba projelerin yapılacağı alanların il ve ilçesi neresidir?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.


69) SORU:
İŞARETLEMİŞ OLDUĞUM ALANDA YOL VAR MI GÖSTERİLMEMİŞ .

CEVAP: Yol mevcuttur, görülmektedir. Yolun genişliği değiştirilmemek kaydı ile araç veya yaya kullanımı tasarımcıya bırakılmıştır.


70) SORU: İllaki mimar bir şahıs mı olması lazım yoksa çizim yapabilen biride olabilir mi ?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının TMMOB üyesi “Mimar” olması şartı ile ekip olarak katılabilirsiniz. Ekip üyesi ve yardımcı olma koşulları ilgili maddede yer almaktadır.


71) SORU: 1-Maket Sınırı haritalar üzerinde işaretlenecek mi? İşaretlenmeyecekse boyutu kaça kaç cm olacak?2-USB içinde istenen çizimlerin dosya formatı DWG mi olacak?

CEVAP: Şartname 10. maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. USB Şartname 10. Maddede belirtildiği şekliyle teslim edilecektir.


72) SORU: Yarışmaya mimarlık öğrencileri de katılabiliyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


73) SORU: 1)Maket altlığı da a1 boyutunda mı olacak yoksa serbest mi?2)İhtiyaç programında musalla taşı ve cenaze namazı alanı belirtilmemiş olduğu halde bizim düşünmemizde bir sakınca olur mu?3)Lejantta mezarlık bilgisi verilmiş olmasına rağmen arazide göremedik mezarlık ne taraftadır?4)Arazi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde diye bilgi verilmiş fakat şehir bilgisi mevcut değildir, iklim özellikleri bakımından bölgenin genel durumunu mu göz önüne almalıyız?5)Şartname de çekme sınırına değinilmemiş bu konuda bölgede ki diğer arazilerin genel durumunu mu esas almalıyız?Teşekkürler…

CEVAP:1)Şartnamenin 10. maddesinde belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir2) Tasarımınızda değerlendirebilirsiniz.3) Standart lejant kullanılmıştır mevcut planda mezarlık yoktur.4) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.

5) Cami tasarımı için verilen alanda çekme sınırı yoktur tasarımcı yaklaşma sınırlarını kendisi belirleyecektir.


74) SORU: Merhabalar. Proje teslimi nerde, ne zaman ve nasıl yapılacak bunun bilgisini vermenizi rica ediyorum. Emekleriniz için teşekkürler. İyi günler.

CEVAP: Şartnamenin 18. Maddesinde teslim ile ilgili tüm bilgiler verilmiştir.


75) SORU: Merhaba,Aynı ofis içinde iki mimarız. Hem ekibe dahil olarak hem de bireysel olarak her 2 kategori için yarışmaya katılma hakkım var mıdır?Teşekkür ederim.

CEVAP: Şartnamenin 5. Maddesinde belirtildiği üzere yarışmacılar seçtikleri bir kategoride veya ayrıca şartname bedeli ödemek ve farklı bir rumuz belirlemek şartıyla birden fazla kategoride yarışmaya katılabilirler.


76) SORU: İyi günler ben kargoyla göndereceğim projeyi onun için ambalajla ilgili bi kaç sorum var.Ambalajlar nasıl olacak herhangi bir standardı var mı ?Maketi istediğimiz gibi ambalajlayabilir miyiz ?Proje çıktılarını rulo halinde ambalajlayabilir miyiz ?

CEVAP: Şartnamenin 10. Maddesinde belirtildiği üzere paftalar fotoblok olarak teslim edilecektir. Maket ve projeler zarar görmemek kaydıyla ambalaj şekli ile ilgili herhangi bir standart bulunmamaktadır. Her hangi bir zarar görmesi halinde idare sorumlu değildir.


77) SORU: 1000 kişilik caminin yerleşim yeri şartnamede ve dwg de birbiriyle uyuşmamaktadır.

CEVAP: Yarışmanın web sayfasında (www.camitasarimi.com) yer alan dijital (.DWG uzantılı dosya) üzerinden çalışılacaktır.


78) SORU: Merhaba Mimari restorasyon öğrencisiyim , yarışmaya katılmamız için mimar mı olmak gerekir

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


79) SORU: 1- Maket yapımında istenen bir vaziyet planı sınırı var mıdır ya da yalnızca cami kütlesi mi istenmektedir?2- Şartnamede mimari açıklama raporunun paftalar üzerinde yer almayacağı belirtilmiştir, paftalar üzerinde raporda bulunan hiçbir bilgi istenmemekte midir?3- Şartnamede geçen ”Kuran Kursu için En fazla 24 kişi kapasiteli 1 sınıf, cami Bay-Bayan Tuvalet ve Abdesthaneleriyle ilişkili ve bağımsız doğal ışık ile havalandırma imkânı olacak şekilde düzenlenmesi.” cümlesindeki bağımsız ifadesi Kuran Kursu yapısı için mi yoksa yalnızca doğal ışık için mi istenmektedir?

CEVAP: 1) Şartnamenin 10. maddesinde belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. 2) Paftalarda, mimari açıklama raporunda yer alan bilgilerin gösterilmesine gerek yoktur. 3) İhtiyaç programı öneri notlarının değerlendirilmesi tasarımcıya bırakılmıştır.


80) SORU: Merhabalar öncelikle hepinize kolay gelsin;Yarışmaya sadece mimarların veya mimari grupların katılabileceğini söylemişsiniz. Ben mimari restorasyon öğrencisiyim 7 yıldır mimarlık sektöründeyim ve mimarlık sektöründe mimar olmayıp bu işin üstesinden gelebilecek çok kişi tanıyorum ve buna istinaden yarışmaya katılım şartlarında belirtilen mimar ibaresini kaldırmanızı istiyorum.

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


81) SORU: Merhaba,İhtiyaç programı dışına çıkabilir miyiz?Yani 200 kişilik Cami tasarım kategorisinde kütüphane, dükkanlar tarzı şeyler yapabilir miyiz?

CEVAP: Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.


82) SORU: Yarışmaya restoratörler de katılım sağlayabilirler mi bilgi verebilir misiniz.

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


83) SORU: Proje alanı için verilen dwg. dosyasında yalnızca parsel hatları verilmiştir. Çevre binaların kütlesel olarak da olsa biçimlenişine ve yönelimine ilişkin bir veri gönderilmesi gerekmez mi ? Güneydoğu Anadolu Bölgesi diyerek fazla genel bir alan tanımı oluşturulmuş. Çevre yapıların kütlesel biçimlenişi kendi kurgumuzdan çıkabilir mi ? Tasarımın serbestliği açısından mı bu şekilde verildi ?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Çevredeki parsel sınırlarına müdahale etmemek kaydıyla çevredeki yapıların boyutlarını yarışmacı belirleyebilir.


84) SORU: Autocad dosyalarını inceledim, ancak kent bilgisini göremedim.Arazilerin hangi şehirde ve ilçede olduğu açıklayabilir misiniz.Ayrıca çevre ile ilgili fotoğraf paylaşabilir misiniz.Yer görmek istersek gerekli olacak.

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.Yer görme talep edilmemektedir.


85) SORU: “Cami Tasarımı Fikir Yarışması” adlı yarışmaya ait sorularımız aşağıda mevcuttur.”1. Yarışma dökümanı olarak verilen dwg dosyalarındaki parsellerde yer alan kotlara uygun tasarım yapılması mı gerekmektedir? Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak genel bir tanım denilmesine karşın alanda mevcutta yer alan eğimler tasarımda dikkate alınacak mıdır?2. Tasarımı yaparken dikkate almamız gereken bir yapı yüksekliği sınırı var mı? Yani belli bir hmax söz konusu mudur?3. Tasarımda yangın, deprem vb. dikkate alınması gereken kriterler için şu anda yürürlükte olan standartlar ve yönetmeliklere uyulması beklenmekte midir?4. Verilen parselin tamamına yapı yapılabilmesi serbest midir? Belli bir yapı yaklaşma sınırı var mıdır?5. İnşaat, makine ve elektrik mühendislik raporları istenmekte midir? Eğer isteniyorsa onların da belgelerinin kimlik zarfında yer alması gerekmekte midir?6. Toprak altını tasarımda kullanabiliyor muyuz?7. Belli bir oturum alanı sınırlaması var mı?8. Şu ana kadar kaç kişi şartname almıştır?”Saygılarımla,

CEVAP: 1) Kotlarla ilgili kararlar yarışmacıya bırakılmıştır. Eğimle ilgili olarak; tasarımınıza ait gereksinimler doğrultusunda, ortalama eğimin çok dışına taşmamak kaydı ile tesviye, kazı, dolgu, şev benzeri düzenlemeler yapabilirsiniz. 2) Yapı yüksekliği ile ilgili kararlar yarışmacıya bırakılmıştır. 3) Tasarım yapılırken mevcut yönetmeliklere uygun tasarım yapılması beklenmektedir. 4) Yapı yaklaşma sınırı verilmemiştir. İhtiyaç programında yapı için m2 verilmiştir. 5) Diğer mesleklere ilişkin rapor istenmemektedir. Mimari açıklama raporunda diğer disiplinlere ait konular da belirtilebilir 6) Kullanabilirsiniz. 7) Oturum alanı sınırlaması yoktur.8) Yarışmaya ait bilgiler yarışmanın sonunda katılımcılara tutanak ile bildirilecektir.


86) SORU: Mimarlik öğrencileri de katılabilir mi yarışmaya

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


87) SORU: Merhaba; şartnamede verilen arazilerin açık adreslerini alabilir miyiz? Şartnamede yer görmenin zorunluğu olmadığı belirtilmiş fakat sağlıklı veriler toplayabilmek adına, yerin önemli olduğunu düşünüyorum.İyi günler dilerim…

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir.


88) SORU: Merhabalar, bir tane sorum olacaktı. Yarışmaya mimarlık bölümü 4. Sınıf öğrencileri katılabiliyor mu acaba ve en fazla kaç kişilik katılım şartı var? Teşekkürler.

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


89) SORU: Not:Sorular 1000 kişilik cami projesi için hazırlanmıştır.Sorular1- Arsa çevresinin, özellikle bahçe duvarı ile kapatılması isteniliyor mu?2- Arazide korunması gereken ağaç yada yapı var mı? Varsa dwg formatında yerleri türleri ve boyutları paylaşılabilir mi ?3- Çevre yapılar hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? Mümkünse dwg formatında taban alanı ve kat yükseklikleri paylaşılabilir mi?4- Zemin etüt raporu varsa paylaşılabilir mi? Topoğrafya hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?5- Çekme mesafeleri (yol-komşu parsel) kaç m olarak uygulanmalı?6- Otoparkın açık,kapalı veya hem açık hem kapalı olarak düzenlenmesi konusunda kesin bir talep var mı?7- Yapı yüksekliği olarak minare ve kütle için ayrı ayrı olmak üzere H max kaç m olarak uygulanacaktır?8- Ana ulaşım aksları nerelerdir arazi çevresi hakkında daha detaylı bilgi ve açık adresi paylaşılabilir mi?9- İhtiyaç programındaki dükkanlar adet olarak belirtilmemiş minimum adet var mı?10- Bodrum kat derinliği maksimum kaç m olabilir (Temel dahil olarak belirtilebilir mi?)11- İlave mekan ve fonksiyonlar önerilebilir mi?12- Çevredeki ticari yapıların nitelikleri (kafe, market, vb) paylaşılabilir mi ?

CEVAP: 1) Tasarımınız doğrultusunda size bağlıdır. 2) Verilen DWG uzantılı doküman haricinde bilgi bulunmamaktadır. 3) Çevredeki parsellerin sınırlarını korumak kaydıyla çevredeki yapıların boyutları yarışmacıya bırakılmıştır. 4) Şartnamede ekleri haricinde dosya paylaşılmayacaktır.5) Bu tür konular tasarımcının daha esnek davranabilmesi açısından serbest bırakılmıştır.6) Şartnamede ihtiyaç programında istenenler hariç geri kalan konular tasarımcının inisiyatifindedir. 7) H max sınırlaması yoktur. 8) Şartname ekleri dışında bilgi paylaşılmayacaktır. 9) Şartnamede istenenler dışındaki kararları yarışmacıların karar vermesi beklenmektedir. 10) Teknik gereklilikler doğrultusunda buna yarışmacılar karar verecektir. 11) Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.12) Ek bilgi paylaşılmayacaktır.


90) SORU: Yarışma şartlarında oda kayıt zorunluluğu bulunmaktadır ifadesi var. Kamuda memur kadrosunda çalışan mimar olarak görevim gereği oda kayıt zorunluluğum bulunmamaktadır. Yarışmaya katılabilir miyim?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere bireysel olarak katılan mimarın veya ekip başı olan mimarın TMMOB üyesi olması gerekmektedir. Ancak oda kaydınız yoksa bir mimarın yanında ekip üyesi olarak yarışmaya katılabilirsiniz. Ayrıca aynı maddede belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışan memurlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).


91) SORU: çekme mesafelerini kaç m. alacağız? taks ve kaks önemseniyor mu? dikkate alınacaksa kaç alacağız?teşekkürler.

CEVAP: Bu tür konular tasarım doğrultusunda yarışmacıların inisiyatifine bırakılmıştır. Yarışma alanıyla ilgili çekme mesafesi, hmaks, taks, kaks gibi sınırlandırmalar yoktur.


92) SORU: Sürdürülebilirlik için uygun tasarımı yapmak güneş ve rüzgar hesaplamalarının doğru yapılmasına direkt bağlıdır. Ayrıca çevredeki bitki örtüsü, kültürel doku, insan profili de kamu odaklı bir proje için önemli bilgiler verecektir. Proje alanlarının tam yeri verilmeden de bu konularda biraz eksik kalınacağını düşünüyorum. Arazilerin yeri konusunda detay almamız mümkün mü?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


93) SORU: Cami Tasarımı Fikir Yarışması kapsamında aşağıda maddelenmiş sorularımızı iletmek isteriz.– Katılım şartları sıralanırken mimarlar odasına kayıtlı olmak hususu belirtilmiş ancak yarışma ile ilişkili bir üye tanıtım belgesi teslimi açıkça belirtilmemiştir. Yarışma belgelerinde üye numarası belirtmek yeterli midir?– Yapısal programda cami ve destekleyici unsurların mekansal büyüklükleri net metrekareler ile verilmiştir. Yarışmacıların söz konusu metrekarelere ek ticaret, sosyal, kültürel ve eğitim fonksiyonlarına cevap verecek ek mekansal öneriler getirerek yapısal programı genişletmeleri mümkün müdür? Mümkün ise önerilecek ek mekansal büyüklükler için söz konusu bir kısıtlama var mıdır ?

CEVAP: Şartnamede 13. Maddede belirtildiği üzere, Kimlik Zarfının içine güncel Oda Kayıt Belgesi konulması gerekmektedir.Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.


94) SORU: Tasarımlarımız nasıl kağıtta olmalı, kağıdın boyutu nasıl olmalı Ölçülerle mi çizilicek. Ve size tasarımlarımızı nereden göndereceğiz??

CEVAP: Bu soruların yanıtları şartnamede 10. Maddede ve 18. Maddede net bir biçimde bulunmaktadır.


95) SORU:1000 kişilik cami tasarımı alanın güneyinde görünen meydan alanın yol ağı gösterilmemiştir. Yol bu noktada bitmekte midir? Yoksa tasarımı bize mi bırakılmıştır. Bir öngörü var ise belirtilmesini rica ederim.

CEVAP: Yolların genişliği değiştirilmemek kaydıyla araç veya yaya yolu olarak düzenleyebilirsiniz. Yollar, şartname ekindeki DWG uzantılı dosyadaki gibidir.


96) SORU: İyi günlerCami tasarım yarışmasının soruları için mail atıyordumMimarlık 3. Sınıf öğrencileri de yarışmaya katılabilirler mi ?Şimdiden teşekkürler

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


97) SORU: Mimarlık öğrencileri bu yarışmaya katılabiliyor mu?

CEVAP: Şartnamenin 7. Maddesinde belirtildiği üzere ekip başının “Mimar” olması şartı ile öğrenciler ancak bir mimarın yanında yardımcı olarak katılabilirler.


98) SORU: Selam aleyküm sayın yetkililer,Malumdur ki bu yarışma mimar, inşaat mühendisliği gibi alan uzmanı olanlara hitap etse de ben de Allah’ın bir kulu olarak fikir beyan etmek istedim. Cami çizimi için kullanılacak uzman programları kullanmayı bilmedigim için fikrimi anlatsam uygun mudur diye yazıyorum bu iletiyi. Belki bir gün bu mimara cizdirtilir, mühendise yaptırılır. Allah hayırlısını eylesin. Teşekkür ederim. Saygılar.Fikrim/Hayalim: Yüzeyden 10 metre veya uygun derinlikte kare veya dikdörtgen bir çukur kazılır. Çukurun yüzeyleri beton duvarlar ile kaplanir. Daha sonra beton duvardan 10cm veya uygun bir uzakliga dayanikli cam plakalar konur. İcerisine de toprak doldurulur. Zemin için de yapılabilir. Burada amaç namaz için gelen müminlerin daha huşu içinde olmaları. Tefekkür etmeleri. Çatı da aydinlik olması için camdan olmalı.

CEVAP: Fikir ve önerileriniz için teşekkür ederiz.


99) SORU: Merhabalar Çizgi film ve animasyon mezunuyum.Yaratıcılığıma ve yeteneğimin hayal gücüyle birleştiği noktada işlevsel bir tasarım çıkarabileceğimi düşünüyorum. Yarışmaya katılmam için mimar vbkatagoriden birinin olması zorunluluğu yok değil mi tek başıma katılabilirim ?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


100) SORU:Merhaba;Camii yerleri tam olarak belirtilmemiş mevcut potansiyelleri nasıl anlayacağız

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


101) SORU: MERHABALAR ÖNCELİKLE BU TARZ BİR YARIŞMA DÜZENLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ MİMARLAR OLARAK BÜYÜK BİR HEYCAN İÇERİSİNDE YARIŞMAYI TAKİP EDİCEĞİM SORUM ŞU BELEDİYEDE ÇALIŞIYORUM YARIŞMAYA KATILABİLİRMİYİZ.

CEVAP: Şartnamenin 7. maddesinde belirtildiği üzere yarışmayı açan idarede çalışan memurlar yarışmaya katılamazlar. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank AŞ., Diyanet İşleri Başkanlığı).Bunların dışındaki kurumlarda çalışanlar yarışmaya katılabilirler. Belediye çalışanı mimarlar yarışmaya katılabilirler.


102) SORU: şartnamede bahsedilen ek (1-2-3-4-5) dosyalarına nasıl ulaşacağız. Verilen linkte görünmüyor.

CEVAP: www.camitasarimi.com internet adresindeki şartnameyi indirdiğinizde devamında eklerine de ulaşabilirsiniz.


103) SORU: Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık öğrencisiyim , diğer mimarlık öğrencisi arkadaşlarım ile katılmamızın bir sakıncası var mı?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


104) SORU:Cami Tasarımı Fikir Yarışması Raportörlüğü,Şartnameye ilişkin sorularımız aşağıdaki gibidir:Şartnamede yer alan ihtiyaç programına ek olarak yarışmacı tarafından önerilebilecek olan, caminin “şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekanönerileri”nin boyut olarak bir üst sınırı var mıdır? (Maksimum …metrekare veya toplam ihtiyaç programının %…’ı gibi.)Doğal ve kentsel bağlama uygun bir tasarım geliştirilebilmesi için proje alanlarının tam olarak nerede yer aldığına ilişkin koordinat bilgisi ve arsa fotoğrafları yarışmacılar ile paylaşılacak mıdır?Çevre parsellerdeki yapılaşmaya ilişkin olarak mevcut bina oturumları, kat adetleri, komşu bina fotoğrafları yarışmacılar ile paylaşılacak mıdır?Şartname ekindeki çizimlerde maket sınırları belirtilmemiştir. Maket sınırlarını gösteren bir çizim yarışmacılar ile paylaşılacak mıdır?200 kişilik cami için istenen 1/100 ölçek yalnızca proje arsası ve çok yakın çevresi için bile çok büyük boyutlu bir maket gerektirmektedir. Yarışmanın uygulamaya yönelik değil de fikir geliştirmeye yönelik olması nedeniyle bu denli büyük ebatta maket talep edilmesi yarışmacıları çok fazla zorlayacaktır. Maket ölçeklerinin 200 kişilik cami için 1/200, 1000 kişilik cami için 1/500 olarak revize edilmesi mümkün müdür?

CEVAP: Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.Şartnamenin 10. maddesinde belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir.


105) SORU:Merhaba size bir sorum olucaktı bu yarışmaya mimarlık 4. Sınıf öğrencileridekatılabiliyormu ? Teşekkürler..

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


106) SORU: Merhabalar,
Türkiye İstanbul ‘da Üniversitede Mimarlık bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktayım, Kosova Uyruklu olarak Cami Tasarımı Yarışmasına başvuru hakkım var mıdır?

CEVAP: Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.


107) SORU:Bir kaç yıldır mimari çizim ve 3 boyutlu görselleme alanlarında ilgi alanım olarak çalışmalar yapmaktayım.Profesyonel olarak bu konuda kendimi geliştirdim ve tüm detayları ile projeler üretebilmekteyim.Cami tasarım yarışmanıza internet üzerinde rastladım fakat 100 lira verebilecek güce sahip değilim ve mimar değilim.Modern bir cami tasarlamak ve bunun hayata geçtiğini görmek benim için hayatımdaki en güzel şey olabilir.Söylediklerime istinaden bir kaç çalışmamın görselini ek olarak ekledim.Benim için yapabileceğiniz bir durum var ise çok minnetdar kalırım.

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


108) SORU:1.)Her iki alan içinde şehir -semt – sokak isimleri nelerdir ?2.)Bölgede yaşayan halkın sosyal yaşantıları ve ekonomik açıdan güçleri nelerdir ?3.) Yapılacak olan yeni yapının kat yüksekliği açısından sınırı nedir ? Bunun öğrenilmesi için bölgenin siluet görüntüsüne nasıl ulaşabiliriz?4.) Arazinin temel yapısı nasıldır ( kayalık , taş , kum vs. ) ?5.)Mevsimsel olarak rüzgar yükü – kar yükünü belirten bilgilerine nasıl ulaşacağız ?6.) İç-dış mekan çizimlerinde uygulanacak olan motiflerin çizimlerinin detaylı olması gerekli midir?7.)Bölgede yaşayan halkın yaş ortalaması nedir ?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.

Yapılacak tasarımın kat yüksekliği sınırı yoktur. Şartnamedeki 10. Maddede istenenler kısmı haricindeki detaylandırmalar tasarımcıya bırakılmıştır.


109) SORU: 1-) 1000 kişilik opsiyon için maket sınırları nedir?2-) 1000 kişilik opsiyon için şartnamedeki görselde gözüken alan ile paylaşılan .dwg dosyasındaki alanlar arasında farklılık bulunmaktadır. Geçerli proje alanı hangisidir?3-) Proje alanı ve çevresiyle sınırlı alanda yaşayan insanların yaklaşık nüfusu hakkında bir bilgi mevcut mudur?4-) 1000 kişilik proje alanına ulaşan araç yolu bulunmuyor. Çevresi yayalaştırılmış olarak mı kabul edilecek ? Proje alanındaki otoparka ulaşım için araç yolu nerede olacak?

CEVAP: Şartnamenin 10. maddesinde belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. Şartname ekindeki DWG uzantılı dosya üzerinden çalışılacaktır. Proje alanı ile ilgili şartname eklerindekinin haricinde bir bilgi verilmeyecektir. Proje alanına ulaşımla ilgili tasarımcı şartname ekindeki DWG uzantılı dosyada gösterilen yollar üzerinden, yol genişliklerini değiştirmemek kaydıyla araç ya da yaya yolu olarak belirleyebilir, tasarımcı tarafından otopark yerine karar verilecektir.


110) SORU: 1) Parsel etrafındaki arsalarda Y en çok 5 kat belirtilmiş. Bölgede yapılaşma var mı? Yapılaşma yoğunluğu nasıl? Var ise yapı yerlerini gösteren hali hazır proje paylaşılabilir mi?2) Camii parselinin yanında T3 lejandı ile işaretlenmiş arsa küçük ticari alan olarak belirtilmiş. Yüksekliği nedir?3) Cami parselinin karşısında yer alan kültürel alanın işlevi nedir? Yüksekliği kaçtır?4) Bodrum katını parsel sınırına yaslayabilir miyiz?5) Net lokasyon verilmeyecek ise yerel dokuyu bozmamak adına bölgenin karakteristik yapısına uygun malzeme dokusu nedir? İklim koşulları nasıldır? Kar yükü var mıdır?

CEVAP: Cami tasarımı için verilen parsel çevresindeki diğer parsellerin sınırlarını değiştirmemek kaydıyla içerisindeki yapıların sınırlarını yarışmacı belirleyebilir. Cami tasarımı için verilen parsel içerisinde çekme mesafeleri yoktur parsel sınırına kadar alanı kullanabilirsiniz.Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


111) SORU: Tasarım yarışmanıza ekip olarak katılabileceğimizi yazmışsınız kaç kişilik ekip ve harita teknikeri ve inşaat teknikeri ekip de olabilir mi?Hazırlanan tasarımlar size nasıl teslim edilecek?bilgisayar ortamı çizim programında mı yoksa elle de kabul ediliyor mu ?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir. Şartname 10 ve 18.maddelerde istenenler ve teslim şartları belirtilmiştir.


112) SORU:Bahse konu yarışma şartnamesi kapsamında, yarışmaya katılım koşulları kısmında belirtilmekte olan “Tek başına ya da ekip olarak katılımı halinde, ekip başı olan mimarın bağlı bulunduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliğiOdalarına üye olması” şartı hususunda; Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliğine üye olan mimarlar da ayni koşullar çerçevesinde yarışmaya katılabilirler mi.?

CEVAP: Bireysel katılım veya ekip başı olarak katılım için Türk mühendis ve mimar odaları birliği odalarına üye olmanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığınız var ise ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği odalarına kayıtlı değil iseniz bir ekipte mimar üye veya yardımcı olarak katılabilirsiniz.


113) SORU: Bir Mimar/Tasarımcı/Halıcı değilim. Sıradan bir cami cemaati / vatandaşım. Cami tasarımı fikrim bulunmuyor. Lakin, bir süredir fikir aşamasında olan “Cami Halısı Deseni Teklifi” adlı çalışmamıza ait dokümanı ekliyorum. Belki seçilecek cami için kullanılacak halıya karar verilirken dikkate alınır umudu ile tarafınıza iletiyorum.

CEVAP: Teklifiniz için teşekkür ederiz. Diyanet İşleri Başkanlığı Yetkililerine Cami halısı deseni teklifi adlı çalışmanız iletilecektir.


114) SORU:200 kişilik parsel için arazi çekme mesafesini kaç m baz almalıyız??

CEVAP: Parsel çekme mesafesi yoktur. Parsel içinde çekme mesafesi kararları tasarımcı tarafından belirlenecektir.


115) SORU: Ek-2 ile belirtilen arsa bilgilerinde, ada ve parsel içerisinde bulunan-bulunacak yapıların zeminde kapladığı alan verilmemiştir. Vaziyet planı oluştururken bu alanlarda olası yerleşme profili tasarlamalı mıyız?

CEVAP: Taban alanı sınırı bulunmamaktadır. İhtiyaç programında belirtilen alanları tasarımcı şartnamede belirtilen kıstaslara uymak şartıyla projeyi istediği şekilde sunabilir.


116) SORU:Sadece fikrimi bir kompozizasyon olarak yazıp başvurabilir miyim ayrıntılı bir biçimde

CEVAP: Şartname 10. Madde’de yarışmacılardan istenenler açıkça yazılmıştır. Kompozisyon yarışması değildir.


117) SORU: 1 – İbadethane için verilen alana kadınlar mahfili dahil midir?2 – Yapılacak binalar için yoldan çekme sınırı olarak ne düşünmeliyiz?

CEVAP: Kadınlar mahfili ibadethane alanına dâhildir. Yoldan çekme sınırı yoktur.


118) SORU:Yarışma alanlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu belirtilmiş fakat tam olarak neresinde olduğunu göremedim. Detaylı lokasyon bilgisini paylaşabilir misiniz?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


119) SORU: Aşağıdaki sorulara cevap bulabilirsek seviniriz.1.“Mimari açıklama raporları pafta üzerinde yer almayıp, ayrı bir belge olarak verilmelidir.” İbaresine istinaden, paftalar üzerinde hiçbir şekilde açıklama metni yer almamalı mıdır? yoksa kısa anlatımlara ver özet rapora paftalarda yer verilebilir mi?2.Yarışma şartnamesinde maket sınırı belirtilmemiştir. her iki arazi için de maket sınırı belirtilmesini ve bu sınırı belli eden bir çizim paylaşılmasını talep etmekteyiz.3.Yarışma sınırı her iki proje için de belli edilebilir mi? Yarışma bir fikir yarışması olsa da bağlam dahilinde değerlendirileceğinden dikkate alınması gereken bir müdahale sınırı var mıdır?4. Kimlik zarfı içine ekip başı dışındaki ekip üyelerinden, mimar olsa dahi bağlı oldukları odaya ait üyelik belgesi talep edilmekte midir?5. Yakın çevrede yer alan yapıların sınırını belli eden yapı lekelerinin yer aldığı bir çizim paylaşılması talep edilmektedir. (Maket sınırı ve yarışma sınırı dahilinde yer alan kısımları kapsayan)

CEVAP: Açıklama raporu ayrı bir belge olarak teslim edilmelidir. Kavramsal pafta üzerinde kısa anlatımlar yer alabilir. Şartnamede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. Belirtilen cami alanları içerisinde cami ile ilgili tasarımlara yer verilecektir. Ekip başı dışındakilerin oda üyelikleri istenmemektedir. Şartnamenin 10. maddesinde belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. Çevre parsellere ait parsel sınırlarını değiştirmemek kaydıyla içlerindeki yapılar için tasarımcı kendi sınırlarını koyabilir. Arazi ile ilgili daha farklı bir veri paylaşılmayacaktır.


120) SORU: 1000 kişilik cami yerinin mevcut planında “Park” ve “Meydan” olarak belirtilen yeşil alanların korunması zorunlu mudur ? Zorunlu değil ise, park alanları tasarım çalışması yapılacak alan ile ilişkilendirilebilir mi ? 2. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planında “Park” olarak belirtilen alanların kamusal yeşil alan olduğu düşünülmektedir. Fakat, bu alanlar içinden halihazır plan üzerinde “Resmi Kurum”, “Anaokulu” ve “Kültürel Tesis” alanlarının yanında yer alan Park alanları mevcut durumda yarı kamusal mı yoksa kamusal yeşil alan niteliği mi taşımaktadır ? Soru kapsamında yanıtı rica edilen park alanları aşağıdaki planda görülmektedir.
SORU: 3. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planına dair lejandda “Mezarlık Alanı” ve “Ağaçlandırılacak Alan”ın yerleri görülememektedir. Bu alanların mevcut konumlarının yer aldığı bir halihazır plan mevcut mudur ve paylaşılabilir mi ? 4. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planına dair lejandda yer verilen “Taşıt Yolları”, “Bisiklet Yolu”, “Yaya Yolu ve bölgesi” ve “Raylı Toplu Taşıma Hattı” mevcut halizhazır plan üzerinde detaylı olarak görülememektedir. Mevcut ulaşım durumuna dair daha açıklayıcı alternatif bir halihazır plan mevcut mudur ve paylaşılabilir mi ? 5. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planında “Kaldırım” ve “Araç Yolları” arasında detaylı bir ayırıcı çizim görülememektedir. Kaldırım ve Araç Yollarına dair daha detaylı bir halihazır plan mevcut mudur ve paylaşılabilir mi ? 6. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planında “Açık ve Yeşil Alanlar” grubu içinde yer alan “Mezarlık Alanı” ve “Ağaçlandırılacak Alanlar” halihazır plan üzerinde yer almamaktadır. Bu alanların bulunduğu yerlerin görülebildiği bir dair alternatif bir halihazır plan mevcut mudur ve paylaşılabilir mi? 7. 1000 kişilik cami yerinin mevcut planına dair lejandda yer alan “Tarımsal Nitelikli Alan” ve “Su Yüzeyi” hakkında halihazır planda bir ibare bulunamamıştır. Bu alanların yerlerinin görülebileceği alternatif bir halihazır plan mevcut mudur ve paylaşılabilir mi ?

CEVAP: 1000 kişilik Cami yeri yakın çevresindeki mevcut alanların korunması zorunludur. Park alanları halka açık kamusal alanlardır. Standart lejand kullanılmıştır lejandda olup da verilen planda yer almayan alanlarla ilgili ek bir pafta paylaşılmayacaktır. Tasarımcı şartname ekindeki DWG uzantılı dosyada gösterilen yolları, yol genişliklerini değiştirmemek kaydıyla araç ya da yaya yolu olarak belirleyebilir,


121) SORU: 1) Sadece ekip başının mimarlar mühendisler odasına kayıtlı olması yeterli midir ? Geriye kalan katılımcılar öğrenci ve son sınıftalar olmalarının bir sakıncası var mıdır ?2) Çelik konstrüksiyon kullanılmasında sakınca var mıdır ?3) Statik olarak caminin bütün hesaplarının son teslim gününe kadar verilmesi şart mıdır ?4) Kullanılacak malzemelerde kısıt var mıdır ? Yani enerji kaynaklarının az kullanılması için çalışmalar yapılabilir mi ?5) Statik hesaplar yapılırken kullanılacak deprem katsayıları, rüzgar vb. hesap değerleri için yaklaşık bir konum verilebilir mi ? Aksi takdirde deprem , rüzgar gibi ilave yüklerin etkisi bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği için en elverişsiz yüklerin mi alınması mı öngörülmektedir?

CEVAP: Ekip başı olan mimarın oda üyesi olması yeterlidir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir. Malzeme konusunda her hangi bir kısıtlama yoktur. Statik çözümlemeler yarışmacı tarafından belirlenecektir. Ancak statik hesaplamalardan ziyade mimari açıklama raporunda statik konular ele alınabilir.Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


122) SORU:200 kişilik ve 1000 kişilik camii yarışmasın da yapılacak bölge belli mi ve proje de neler isteniyor?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir. Şartnamede 10. Maddede ve Ek 1 deki ihtiyaç programında yarışmacılardan istenenler belirtilmiştir.


123) SORU: Cami için belirlenen alanın hangi il de olduğunu belirtmeniz ve alan fotoğraflarını paylaşmanız mümkün müdür ? Şartnamede belirtilen işlevlerin dışında alternatif mekan ve işlevler önerebilir miyiz? Ekip başı mimarın sadece mimarlar odası üyesi olması yarışmaya katılım için yeterli midir ? Proje müellifliği büro tescil belgesi olması şart mıdır?Arazinin yer altı şartları zemin ve kaya yapısı gibi tasarımı etkileyecek jeolojik koşulları hakkında bilgi verebilir misiniz?200 kişi kapasiteli cami ihtiyaç programında verilen 220 metrekarelik ibadet mekanı alanına son cemaat mahalli ,cami girişi, ayakkabılık ve sirkülasyon alanları da dahil midir?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir. Konum ve arazi fotoğrafları paylaşılmayacaktır, Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir. Ekip başı mimarın büro tescil belgesi aranmamaktadır. İbadethane ile ilgili sirkülasyon alanları, ayakkabılık, cami girişi son cemaat mahalli ibadethane alanına dahildir.


124) SORU: Yarışmanın yapılacağı alan ile ilgili verilen bilgilerde yerleşkenin neresi olduğu ve yerleşkeye ait görseller paylaşılmamıştır. Konuyla ilgili bilgilerin paylaşılmasını gerekli ise paylaşılmasını, gerekli değil ise özellikle belirtilmesini rica ederim.

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


125) SORU: Cami tasarımı fikir yarışmasına öğrenciler de katılabiliyor mu?

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


126) SORU:1) 200 kişilik cami için cenaze alanı düşünülmesi gerekiyor mu? 2) Tek katlı bir tasarım düşünüldüğünde asansör şartı aranacak mı? 3) “Kadınlar mahfiline tuvalet yapılması” ; abdesthane dışında ayrı mı düşünülmeli? İstenilme amacı nedir? 4) Yapı yaklaşım sınırları göz önüne alınması için çekme mesafeleri ne kadar uygulanmalı?

CEVAP: 200 kişilik cami ihtiyaç programında cenaze alanı istenmemiştir ancak yarışmacı tasarımında açık alanda cenaze alanı düzenlemesi yapabilir. Tek katlı bir tasarımda asansör şartı olamaz. Kadınların tuvaletlere ulaşımının kolay olması amacıyla önerilmektedir. Fikir yarışması olduğu için çekme mesafe sınırı yoktur.


127) SORU:Cami Tasarımı Fikir Yarışması 1. KategoriSoru 1: Şartnamede belirtilen Merkez Bankası İlbank’tan isim soyisim olmadan TC kimlik numarası ile dekont alınamayacağı söylendi. İsim belirtmeden nasıl dekont alabiliriz?Soru 2: Yönetmelikte yer alan yapı yaklaşma hükümlerine mi uymalıyız? Çekme mesafeleri ne olmalı?Soru 3: İzohipsler arası yükseklik farkı ne kadardır? Paftanın Kuzey-Güney hattındaki 6 izohips çizgisi 6 metreyi mi ifade etmektedir?Soru 4: Sosyo-kültürel dokusunu artıracak fonksiyonlar eklenebilir mi? Sosyal mekanlar, kitap satış ve kafeterya eklenebilir mi?Soru 5: Parselin otopark ihtiyacı sağlanmak zorunda mı? Sağlanacaksa zeminde mi bodrumda mı nerede olmalıdır?Soru 6: Sığınak yapılması zorunlu mu?

CEVAP: Şartname 8. Maddede belirtildiği şekilde TC no ile dekont alabilirsiniz. Dekontta bankalar gerekli gördüğü takdirde isim, soy isim bulunabilir; ancak rumuz bulunmamalıdır. Fikir yarışması olduğu için çekme mesafesi yoktur. İzohipsler arası yükseklik farkı 1 metredir. Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir. Otopark ihtiyacı sağlanmalıdır çözümler tasarımcıya bırakılmıştır. Yönetmelik gereği sığınak zorunluğu ibadethane alanları için yoktur.


128) SORU: 200 KİŞİLİK MAHALLE CAMİİ İHTİYAC PROGRAMI (EK- 1) İLE İLGİLİ SORULARa) Camii girişi , son cemaat mahalli ,b) Ayakkabılıkc) Şadırvand) Minareiçin alan takdiri yapılmamış. Bu mekan alanları %30 sirkülasyon alanı içinde mi değerlendirilecek, yoksa yarışmacıya mı bırakılacak?Proje alan hesabını aşağıdaki gibi mi anlamalıyız?(570,00 X 0,30 = 171,00 m^2 Genel Sirkülasyon alanı 570,00 + 171,00 = 741,00 m^2 Toplam İnşaat AlanıToplam İnşaat Alanının Maksimum ve Minimum Değerleri741,00 X 0,10 =74,10741,00 + 74,10 = 815,10 m^2 Maksimum Değer741,00 – 74,10 = 669,90 m^2 Minimum Değer )İbadethane sirkülasyon ifadesini biraz açabilir misin?Ek – 2 deki belgede , yarışma alanının fiziki özellikleri (Parsel Boyutları ,Çevresindeki Yolar , Parselin Topoğrafik Durumu v.s.)görülemiyor.Gerek projelendirme ,gerekse bina – çevre ilişkilerinin düzenlenmesi adına , yarışma alanına ait fiziki şartları gösterendigital belge ya da ozalit paftası verilecek mi?80,00 m^2lik teknik hacimler , ihtiyaca göre bölümlendirilecek birkaç ayrı hacimden ibarettir diyebilir miyiz?Üç boyutlu görseller , Planların olduğu pafta üzerinde mi yoksa kesit ve cephelerin olduğu pafta üzerinde mi olacak?Lojman için üç boyutlu görsel isteniyor mu?a) Gerçek ihtiyaç nedeniyle , gerekse arazinin zemin özelliğinden dolayı bodrum yapılması halinde , bodrum kat alanı toplam alana dahil midir?b)Zemin özelliği nedeniyle yapılan bodrum katlar toprak ile doldurulması halinde genel alana dahil edilecek mi?Yarışmacılar , kategorilerden birine birden fazla proje ile katılması halinde her projeye ayrı bir rumuz mu vermeli ?1000 KİŞİLİK ŞEHİR MERKEZ CAMİİ İHTİYAC PROGRAMI (EK- 1) İLE İLGİLİ SORULARBebek bakım odası ve destek birimleri odasını işlevinin ayrıntılı açıklanması .200 kişilik camii projesi için yapılan alan hesabı ile 1000 kişilik camii projesi için yapılan alan hesabı yöntemi aynı mıdır?Ek – 2 deki belgede , yarışma alanının fiziki özellikleri (Parsel Boyutları ,Çevresindeki Yolar , Parselin Topoğrafik Durumu v.s.)görülemiyor.Gerek projelendirme ,gerekse bina – çevre ilişkilerinin düzenlenmesi adına , yarışma alanına ait fiziki şartları gösterendigital belge ya da ozalit paftası verilecek mi?

CEVAP: cami girişi, son cemaat mahalli ayakkabılık alanları ibadethane alanına dahildir. Şadırvan ve minare kütle ile orantılı olarak yarışmacı tarafından belirlenecektir. 200 kişilik cami için alan hesabı 570 m2 üzerinden yapılacaktır. İbadethaneye dahil olan alanın cami ve mahfil girişine ait olan alanlar ibadethane sirkülasyon alanı içinde değerlendirilir. Yarışma resmi sitesinde dijital dwg olarak yarışma alanları ile ilgili belge bulunmaktadır. Teknik hacimler belirtilen alanı sağlamak koşuluyla istenilen şekilde çözülebilir. Pafta içindeki çizimlerin dizaynı yarışmacıya bırakılmıştır. Üç boyutlu görseller yarışmacının kendi tasarımıyla ilgili verebileceği karardır. Mahal niteliği taşıyan bodrumlar toplam alana dahildir. Aynı kategoriye birden fazla proje ile katılım istenmemektedir. Farklı rumuzla ve ayrıca şartname satın alarak iki kategoriye de katılabilirsiniz. Bebek bakım odası, annelerin bebeğin ihtiyaçlarını gidermek için düzenlenen odadır. Destek birimleri, depo ya da personel kullanımı amacıyla düzenlenecek odalardır. Alan hesabı 3300 m2 üzerinden yapılacaktır.


129) SORU: 1. Kategori için: Soru 1 : Arsanın tam olarak adresi bellimi? (yer görmek istiyorum)Soru 2 : Maket altlık sınırı A1 boyutundamı, yoksa daha geniş olabilirmi?(1/100 istendiği için etrafıyla birlikte A1 boyutuna sığmıyor)Soru 3 : Cenaze alanı planlanacakmı?Soru 4 : Projede nikah odası olacakmı?Soru 5 : Çay ocağı, kütüphane, dükkanlar, bebek bakım odası vb. sosyal mekanlar proje kapsamında düşünülebilirmi?2. kategori için:Soru 1 : Arsanın tam olarak adresi bellimi? (yer görmek istiyorum)Soru 2 : Maket altlık sınırı A1 boyutundamı, yoksa daha geniş olabilirmi?(1/200 istendiği için etrafıyla birlikte A1 boyutuna sığmıyor)Soru 3 : Projede nikah odası olacakmı?Soru 4 : Bayanlar için etkinlik alanları, öğrenciler için etüt merkezi vb. sosyal mekanlar proje kapsamında düşünülebilirmi?

CEVAP: Her iki kategori için de; Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.Şartnamede 10. Maddede belirtilen ölçeğiyle yapmak kaydıyla maket sınırını katılımcılar belirleyebilir. Her iki kategori için de, İhtiyaç programı ve öneri notları şartname ekinde yer almaktadır. Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir. www.camitasarimi.com yarışmanın resmi internet sitesinde DWG uzantılı dosyalarda tasarım alanı ile ilgili bilgiler mevcuttur.


130) SORU: Her iki kategoride istenilenler kısmında; plan, kesit ve görünüşler alt başlığında bulunan “Lojman, şadırvan vb. ek birimlerin de plan, kesit, görünüşleri çizilecektir.” ifadesi 1000 kişi kapasiteli camide hangi birimleri kapsamaktadır? (kütüphane, çay ocağı, çok amaçlı salon, kuran kursu, minare, dükkanlar gibi) 1000 kişi kapasiteli cami projesi teslimindeki 4 adet A1 pafta sayısında değişiklik olabilir mi? Bir kişi aynı kategoride iki farklı grupla birlikte yarışmaya katılabilir mi?

CEVAP: Pafta sayısı şartnamenin 10. Maddesinde belirtildiği gibi en fazla 4 adettir. Şartname 10. Maddede belirtildiği gibi paftaları dikey yerleştirecek şekilde çizimlerinizi ayarlamanız gerekmektedir. Ancak çizimin sığmadığı durumlarda tüm paftaların aynı yönde olması şartı ile yatay olarak düzenlenebilir. İstenenler her iki cami için de lojman, şadırvan vb. içindir. Diğer birimlere ait bir şey istenmemiştir. Aynı kategoride aynı kişi birden fazla projeyle yarışmaya katılamaz.


131) SORU: Şartnamenin, “Kavramsal Plan ve Şemalar” başlığı altında “yarışma alanının çevresiyle ilişkisini gösteren kavramsal pafta; alanın yakın çevresi ile ilişkilerini gösterecek, ulaşım, yapılaşma, işlevsel kabuller…” gibi devam edip vurgulanan projeye yaklaşım ve tasarım paftası beklentileri, A.cad dosyasında verilen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi diye tarif edilen yarışma alanı çevresel analizlerin yapılması için yetersizdir. Tasarım alanının konumu ,açık adresi tam olarak bilinmeden yapılacak üretimler eksik ve yanıltıcı olacaktır. Bu durumda projenin açık adresinin paylaşılması gerekmiyor mu?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


132) SORU: 1 – Cami girişi ve son cemaat mahali, toplam m2 ye dahil mi?2 – Şartnamede bahsedilen destek birimi nedir?3 – Ek olarak verilen yarışma yerine ait dwg dosyaları hangi il ya da ilçeye ait? Araziyle ilgili fotoğraf veya kısa video paylaşılacak mı?4 – Mahfil toplam m2 ye dahil mi?

CEVAP: 1) Cami girişi ve son cemaat mahalli İbadethane alanına dahildir.2) Destek birimi depo veya personel odası gibi amaçlar için düşünülmüştür.3) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.4)Mahfil İbadethane alanına dahildir.


133) SORU:1-GENEL PROJE ÇALIŞILIRKEN PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNE GÖRE Mİ BAZI KARARLAR ALINMALIDIR? YOKSA ÖZEL DURUMLARDA PLAN NOTLARI OLDUĞU VARSAYILABİLİR Mİ?2-EK-4 VE EK-5 İN ISLAK İMZALI OLMASI GEREKİR Mİ?TARANMIŞ OLMASI YETERLİ MİDİR?(farklı şehirlerde bulunan ekip arkadaşları için)3-İHTİYAÇ PROGRAMINDA BELİRTİLEN İBADET MEKANI ALANININ ERKEK VE KADIN İBADET MEKANI ALANI TOPLAMI OLARAK MI DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR?EĞER BÖYLEYSE İKİ FARLI ALAN ARASINDA NASIL BİR PAYLAŞIM OLACAKTIR? YARIŞMACI BU KONUDA ÖZGÜR MÜ BIRAKILMIŞTIR?4-GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE ORTA FIRAT VE DİCLE BÖLÜMÜ TAM TERSİ İKLİM ÖZELLİKLERİ GÖSTERMEKTEDİR VE GAZİANTEP,MARDİN ŞANLIURFA GİBİ ŞEHİRLERDE FARKLI MİMARİ DOKU,SOSYAL HAYAT VE BUNA BENZER FARKLILIKLARDAN DOLAYI YER İÇİN BELİRTİLEN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TASARIM VERİLERİ İÇİN ÇOK GENEL BİR TANIM DEĞİL MİDİR?ÇEVRE VERİLERİ İÇİN DAHA ÖZEL BİR YER TANIMI YAPILACAK MIDIR YOKSA YARIŞMACI BİR BÖLGEYE YOĞUNLAŞARAK TASARIMINI ŞEKİLLENDİREBİLİR Mİ?İYİ GÜNLER DİLERTEŞEKKÜR EDERİZ…

CEVAP: 1) İmarla ilgili kısıtlamalar (çekme mesafesi, hmaks, emsal vb.) yarışma için geçerli değildir.2) Islak imzalı olmalı.3)Evet ibadet alanı mekanı kadın mahfili dahil alandır.4) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


134) SORU: Arsa çevresindeki kamusal alanlar( park,yeşil alan vb) tasarım alanı ile bütünleşebilir mi?2-Arsanın çevresine dair daha detaylı bilgiye ulaşmamız mümkün mü?Toplu taşıma durakları nerelerdedir?Arsa kent merkezinde mi?3-Arsa çevresindeki yapıların yükseklikleri nelerdir? Ticari için en çok 5 kat yazıyor fakat diğer binalar için bir veri mevcut değil.Siluet için detaylı yüksekliklere ihtiyaç var.4-Şu ana kadar kaç şartname alındı?5-Teknik hacimler için gerekli doğal havalandırma sağlanması koşuluyla bodrum kotunda konumlanabilir mi?

CEVAP: 1) Yolların ve parsellerin sınırları değiştirilemez.2) Şartname ve eklerinden verilen bilgiler doğrultusunda tasarım yapabilirsiniz. Ek bilgi paylaşılmayacaktır. Yolların genişliğini değiştirmemek kaydıyla araç veya yaya yolu olarak düzenlenmesi tasarımcıya aittir.3) Bu bilgiler tasarımcıyı esnek bırakmak adına verilmemiştir. İstediğiniz şekilde önerebilir, mimari raporda açıklayabilirsiniz.4) Bu soru şartname dışıdır.5) Tasarımcının kendisinin karar vermesi gerekmektedir.


135) SORU: Merhabalar ben üniversite mi döndurdum fakat çzim yeteneğim olduğu için bu yarışmaya katılmak istiyorum. Katılma şansım varmı acaba

CEVAP: Yarışmaya mezun mimarlar ekip başı veya ekip üyesi olarak katılabilir. Şartnamede 7. Maddede belirtilmiş olan meslek grupları, 2 yıllık ön lisans mezunları da dâhil olmak üzere, yarışmaya ekip üyesi olarak katılabilir. Öğrenciler ekipte yardımcı olarak yer alabilir.


136) SORU: 1) Ekibimizde yabancı uyruklu bir ekip üyesi bulunmakta. Her üyenin T.C vatandaşı olma zorunluluğu var mı? Ekip üyemiz geçici kimlik belgesi ile yarışmaya katılım sağlayabilir mi?2) Şartnamede; ihtiyaç programı, arsa verisi, yapıların kullanımı ve birbirleriyle ilişkisini içeren max. 5 sayfalık bir rapor yazılması gerektiği belirtilmiş fakat devamında; yarışmacılar tarafından gerekli görülürse iç mimari, akustik, peyzaj vb. başlıkların da eklenebileceği söylenmiş (10.madde mimari açıklama raporu başlığı). Bu koşullar altında rapor uzunluğu, eklerle beraber max. 5 sayfa olarak mı düşünülmeli?3) İhtiyaç programında belirtilen işlev/mekânlara ek olarak; ihtiyaç programında belirtilmeyen işlev/ mekân önerileri de yapılabilir mi? Örneğin 200 kişilik mahalle cami için kütüphane, sohbet alanı vb. gibi… (EK-1 a.200 kişi kapasiteli mahalle cami ihtiyaç programı başlığı)Şartnamede -+%10 oranında değişim aralığı belirlenmiştir (10. madde projelerde aranacak nitelikler başlığı). Bu aralık toplam alan için mi yoksa ihtiyaç programında belirlenen her alt tanımlama için ayrı ayrı mı geçerlidir?Aynı başlık altında alan büyüklüğü ile ilgili“…ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekan önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır.” ifadesi yer almaktadır. Şehrin odağı olmasına yönelik işlev ile kast edilen işlevler nelerdir?4) Şartnamede; ısıtma sistemi, jeneratör, su deposu, mekanik/elektrik donatılarının düşünülmesi gerektiği söylenmiş (EK-1 a.200 kişi kapasiteli mahalle cami ihtiyaç programı, 200 kişilik cami için ihtiyaç programına ilişkin notlar başlığı). Yarışmanın fikir tasarımı yarışması olduğu da göz önünde bulundurularak, jürinin teknik çizimlere dair beklentisi tam olarak nedir? Mekanik ve elektrik projelerinin çizilmesi beklenmekte midir? Yoksa bu konulara diagramlarla açıklık getirilmesi ve raporda detaylandırılması yeterli olur mu?5) Yarışma şartnamesinde, yarışmanın amacı ve konusu başlığında; “Camilerin; Kent ve kentli ile olan ilişkileri göz önünde bulundurularak, bölgenin tarihi ve mimari dokusuna, açık ve kapalı mekanlara, doğal ve yapılı peyzaja uygun olması,” gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Caminin, kent ve kentliler ile ilişkisinin kurulabilmesi, yerleşmenin tarihi özelliklerinin anlaşılabilmesi, mikro ölçekte iklim verilerinin cami tasarımında etkin olarak kullanılabilmesi için proje alanının konum(il, ilçe, ada parsel numarası vb) bilgilerine ihtiyaç duymaktayız. Jürinin bu bilgileri paylaşması mümkün olur mu?6) Bölgenin mimari ve yapılaşmış çevre özelliklerinin anlaşılması, tasarımda çevre ilişkilerinin kurulması amacıyla güncel halihazır verilerinin cad ortamında elde edilmesi mümkün müdür?7) Bölgeyi anlamak ve cami ile ilişkisini kurabilmek amacıyla; uygulama imar planları ile bölgenin geleceği için tahlil edilen yapılaşma koşullarının ne olduğunu kesin olarak öğrenebilmek için cad ortamında paylaşılan meri imar planının, açıklama raporu ve plan notlarının da paylaşılması mümkün müdür?

CEVAP: 1) Şartnamenin 2. Maddesinde yarışmanın şekli Ulusal yarışma olarak belirtilmiş olup, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar yarışmaya katılabilirler. Yabancı uyruklu yarışmacılar ekipte sadece yardımcı olarak yer alabilirler.2) Eklerle birlikte maksimum 5 sayfa olarak düzenlenecektir.3) Şartname 10. Maddesinde belirtildiği üzere toplam inşaat alanında, ihtiyaç programında belirtilen alanların ±% 10 değişim sınırları gözetilecek ancak şehrin odağı olmasına yönelik işlev ve mekân önerileri bu alan hesabının dışında tutulacaktır. Bununla ilgili her hangi bir sınır belirlenmemiştir.4) Sadece şartnamede istenen şekilde mimari proje beklenmektedir. Diğer branşlara ilişkin bilgiler mimari açıklama raporunda belirtilecektir.5) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.

6) Şartname ekinde arsanın dwg uzantılı dosyası bulunmaktadır.7) Şartnamedekinden farklı bilgi paylaşılmayacaktır. Bu bir fikir yarışması olduğu için yarışmanın amacına uygun olarak verilen bilgilerin yeterli olduğu düşünülmektedir.


137) SORU: – Her iki cami arsaların büyüklükleri; ihtiyaç programında belirtilen inşaat alanı için, şartnamede belirtilmemiş olsa da TAKS/KAKS değerleri açısında sıkıntı olmayacağı görülmekle beraber ; özellikle bahçe mesafeleri gibi diğer imar durumu bilgileri paylaşılmamıştır?2- Şartname 10.A maddesinde; projelerde, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği gibi nitelikler beklentisi görülmektedir. Fakat, şartnamede her iki parsel için hakim rüzgar yönü, yağış, vs. gibi çevresel veriler paylaşılmamıştır. Bu konularda bir paylaşım yapılacak mıdır?

CEVAP: 1) İmar durumu gibi bilgiler yarışmacıyı serbest bırakmak adına paylaşılmamıştır. İhtiyaç programındaki metrekareler baz alınarak tasarım yapılacaktır. 2) Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


138) SORU: Cami tasarımı yarışması için verilen yer spesifik bir yer değil diye anlıyoruz. Yorumlarda antep olduğu yazıyor tasarım ve malzemenin şekillenmesi adına bu konuda detaylı bilgi almak mümkün mü?

CEVAP: Cami Tasarımı Fikir Yarışması adından da anlaşılacağı üzere bir fikir yarışması olarak düzenlenmektedir. Mimari tasarımın yerden bağımsız olarak yapılmadığının bilinciyle yarışma için belirlenen proje alanlarına ait dwg formatlı çizimler ilgili web sitesinde verilmektedir. Ancak, tasarım için seçilen şehir belirtilememekle birlikte Cami Tasarımı Fikir Yarışması için Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir kentin yeni gelişmekte olan bölümlerinden arazi seçimi yapıldığı yarışma şartnamesinde de belirtilmiştir.

Yarışma için belirlenen arazilerin çevresinde henüz yerleşim alanları yeni kurulmakta olduğu ve yarışmacıların tasarım aşamasında hazırlayacakları senaryoya bağlı olarak söz konusu bölgedeki herhangi bir kenti proje çalışma alanı olarak seçerek “fikir yarışmasının” ruhuna bağlı olarak farklı öneriler ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanacak proje raporunda proje için seçilen il ve tasarım yaklaşımları belirtilecektir. Yarışmacılara şartname ekleri haricinde ayrıca belge verilmeyecektir.


NOTLAR:

1- Şartnamede belirtildiği üzere 27 Ocak 2019 saat 17:00’ye kadar e-posta yoluyla gönderilen sorulara cevap verilmiştir.

2- Soru metinleri yarışmacılardan geldiği şekliyle (Kimlik vb. bilgileri hariç) kullanılmıştır.

CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI SONUÇLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası A. Ş. Tarafından düzenlenen Cami Tasarımı Fikir Yarışması; danışman, asli ve yedek jüri üyeleri ile raportör ve raportör yardımcılarının katılımıyla yapılan jüri değerlendirme toplantısı sonucunda jüri tarafından ödül almaya hak kazanan projelerin listesi aşağıdaki gibidir.

1. KATEGORİ (200 KİŞİLİK CAMİ)

1.lik Ödülü

1 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi

(Rumuz:13061)

Emrah Bal (Mimar, MSGSÜ)
İbrahim BAL (Mimar, Anadolu Üniversitesi)

Yardımcılar
Abdülsamed TANKIZ (Öğrenci)
Ufuk ŞENCANLI (Öğrenci)
Ufuk GÜNDAĞ (Öğrenci)

Danışmanlar:
Ezel Yağmur ÇEBİ OKUMUŞ
(Y.Mimar-Peyzaj Mimarı)
Cemil Hamdi OKUMUŞ (Peyzaj Mimarı)


2.lik Ödülü

77 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi

(Rumuz:18927)

Celâleddin Hacıbey ÇELİK (Mimar, MSGSÜ)
Fatıma HUT (Mimar, Şam Üniversitesi)
Selcen Çelik (Mimar, MSGSÜ)

Yardımcılar
Reşad ÇOBAN
Melisa BOZTEPE
Şeyma BÜYÜKKOÇAK


3.lük Ödülü

103 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz:63741)

Esra AYDOĞAN MOZA (Mimar, Gazi Üniversitesi)

Yardımcılar
Damla TARMAN (Mimar)
Ayşe KARAHASANOĞLU (Mimar)
Merve TUYGAR (Mimar)


Mansiyonlar

74 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz:28540)


Talha HAKSEVER (Mimar, MSGSÜ)
Beyza YAZICI (Mimar, Selçuk Üniversitesi)
Hilal GÜNEŞ (Mimar, Beykent Üniversitesi)
Fatma ÖZTÜRK (Mimar, MSGSÜ)
Çisel Ezgi KARAKOYUN (Mimar, İTÜ)
Durukan DEVRİM (Mimar, İstanbul Kültür Üniversitesi)

83 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz:72619)

İbrahim Hakkı YİĞİT (Mimar, YTÜ)
Bekir Sami ATEŞÇİ (Mimar, MSGSÜ)
Osman BALAK (Tekniker, Trakya Üniversitesi)
Şeyma BİLBEY (Mimar, Viyana Teknik Üniversitesi)
Numan Ebubekir YÜKSEL (Mimar, Necmettin Erbakan Üniversitesi)
Recep SİR (Mimar, Kocaeli Üniversitesi)
Mustafa ÖNCÜ (Mimar, Trakya Üniversitesi)
Esra GÖKBEL (Mimar, İTÜ)
Esma KİŞMİROĞLU (Y. Mimar, YTÜ)
Abdullah Musab KEPENEK (Mimar, Uludağ Üniversitesi)
Mehmet ASHİ (Mimar, MSGSÜ)
Samet LÜLECİOĞLU (Restoratör, İstanbul Aydın Üniversitesi)
Melek NALDEMİRCİ KAYA (İç Mimar, MSGSÜ)
Elif ALKAN (Mimari Yapı Ressamı, Bülent Ecevit Üniversitesi)

120 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 81407)


Mustafa MUMCU (Mimar, Yaşar Üniversitesi)
Cansu ARCAN MUMCU (Mimar, Dokuz Eylül Üniversitesi)
Yardımcılar:
Mehmet DİKİCİ (Öğrenci)
Meryem YİYEN (Öğrenci)
Haşim ATMACA (Öğrenci)


Satınalma

28 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 36910)

İlker İĞDELİ (Mimar, Anadolu Üniversitesi)
Yardımcılar:
Tuğçe SERT (Mimar)
Zehra YEĞİN (Mimar)
Oğuzhan KARACAN (Mimar)
Aybike CAN (Öğrenci)
Batuhan PAVLENKO (Öğrenci)

179 (A) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 92681)

Abdullah ATEŞ (Mimar, MSGSÜ)
Şeyma KÖSE ATEŞ (Mimar, MSGSÜ)
Yardımcılar:
Ahmet ÇAKMAK (Mimar)
Mert BÜYÜKBAKIR (Mimar)
Sinem TÜRKMEN (Öğrenci)


2. KATEGORİ (1000 KİŞİLİK CAMİ)

1.lik Ödülü

105 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi

(Rumuz: 47251)

Bünyamin ATAN (Mimar, Anadolu Üniversitesi)

Yardımcı
Oğuzhan YILMAZ (İç Mimar)


2.lik Ödülü

56 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi

(Rumuz: 12401)

Fırat DOĞAN (Mimar, İTÜ)
Burcu KIRCAN DOĞAN (Y. Mimar, ODTÜ)


3.lük Ödülü

61 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi

(Rumuz: 25173)

Ahmet YILMAZ (Mimar, YTÜ)
Bekir Sami ATEŞÇİ (Mimar, MSGSÜ)
Osman BALAK (Tekniker, Trakya Üniversitesi)
Şeyma BİLBEY (Mimar, Viyana Teknik Üniversitesi)
Numan Ebubekir YÜKSEL (Mimar, Necmettin Erbakan Üniversitesi)
Recep SİR (Mimar, Kocaeli Üniversitesi)
Mustafa ÖNCÜ (Mimar, Trakya Üniversitesi)
Esra GÖKBEL (Mimar, İTÜ)
Esma KİŞMİROĞLU (Y. Mimar, YTÜ)
Abdullah Musab KEPENEK (Mimar, Uludağ Üniversitesi)
Mehmet ASHİ (Mimar, MSGSÜ)
Samet LÜLECİOĞLU (Restoratör, İstanbul Aydın Üniversitesi)
Melek NALDEMİRCİ KAYA (İç Mimar, MSGSÜ)
Elif ALKAN (Mimari Yapı Ressamı, Bülent Ecevit Üniversitesi)


Mansiyonlar

1 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 79083)

Cihan SEVİNDİK (Mimar, Dokuz Eylül Üniversitesi)
Senem MÜŞTAK (Y. Mimar, Gazi Üniversitesi)

Yardımcılar
Ezgi ATALAYIN (Mimar)
Fatıma SAK (Mimar)
Cansu KILIÇ (Mimar)

6 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 03519)

Murat DEMİRCAN (Mimar, Saraybosna Üniversitesi)
Şeyma ALKAN (Mimar, Saraybosna Üniversitesi)
Asiye AKTAŞ (Mimar, Saraybosna Üniversitesi)

81 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 75614)

Şeyma KÖSE ATEŞ (Mimar, MSGSÜ)
Abdullah ATEŞ (Mimar, MSGSÜ)

Yardımcılar
Ahmet ÇAKMAK (Mimar)
Mert BÜYÜKBAKIR (Mimar)


Satınalma

21 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 61797)

Neşe DOKUZER (Mimar, YTÜ)

75 (B) Sıra No’lu Proje Sahibi
(Rumuz: 19767)

Kamil KAPTAN (Mimar, YTÜ)
Begüm YALÇIN (Mimar, Beykent Üniversitesi)